torsdag 15. desember 2011

Dagbok til Galelelo Galelei

2 juni 1632
I dag har jeg endelig blitt ferdig med boken om oppdagelsene mine de siste 20 årene. Det har vært mange som har ment at det ikke er så lurt å irritere kirken mer enn det jeg allerede har gjort, men jeg er fast bestemt på at vitenskapen kommer først.  Jeg hadde først og fremst tenkt å kalle boken «Dialog om hvordan tidevannet stiger og synker» men pave Urban den åttende har overtalt meg til å bruke «Dialog over de to viktigste verdenssystemer» Dessverre er jeg sikker på at kirken ikke vil godta denne boken over lang tid.
10 november 1632
Det gikk som forventet, boken har blitt satt inn i listen over forbudte bøker, og jeg har blitt fortalt at jeg kommer til å bli stilt for den kirkelige domstolen.
5 januar 1633
Endelig er rettsaken over, men jeg er svært skuffet over utfallet. Jeg ble dømt til fengsel på livstid, men de hadde litt barmhjertighet og lot meg få sone denne straffen i mitt hjem. Grunnen til at jeg ble dømt var stort sett fordi jeg hadde brutt det anti-kopernikanske dekretet som ble laget for 15 år siden. Jeg er personlig veldig skuffet over at de har laget et slikt dekret for den benekter rett og slett vitenskapelige oppdagelser og utvikling.
8 mars 1635
Det er to år siden jeg ble dømt, men jeg har fått hørt at min bok har blitt oversatt til latin, og blitt populær i Frankrike. Dette har gledet meg veldig at boken har gjort en liten forskjell i denne verdenen.
15 september 1645
Jeg har mistet både synet og hørselen, heldigvis har jeg mine trofaste elever Viviani og Torricelli som hjelper meg med å skrive ned ideene mine, jeg har nok ikke så mange år igjen så det er best jeg forteller dem de meste jeg har lært i denne verdenen før jeg sovner inn.

Link til tidslinjen min

http://www.dipity.com/Stenvikteam/Renessansen/

søndag 2. oktober 2011

Analyse av "Når lukka er overvurdert" av Anita Svendheim

Jeg skal nå analysere "Når lukka er overvurdert", teksten er skrevet av Anita Svendheim. Teksten er lakt inn på magasinet.no, er usikker på om det er noen spesiell grunn til hun har skrevet testen, foruten at hun sikkert har noen sterke meninger om denne saken.

Teksten starter med at Anita skriver om denne såkalte "himmelsjuka". "Himmelsjuka" er sykdommen man får hvis man får store forhåpninger til livet sitt. Videre hun inpå at det var enklere før, der hun tar for seg et eksempelet forhåpningene til sønnene til en bonde "finne ei vakker jente som kunne sy for så å gifte seg med ho, få fem ungar og ein blå lastebil". Mens i dag er det anderledes, fordi man kan bli det man vil.

Videre skriver hun om at "Når ein har vekse opp i Noreg er det lett å ta velferdsgode for gitt". Som etter min mening er noe alt for mange personer i Norge glemmer.
(kom ikke lenger)  for gjøre mer på mandag

torsdag 29. september 2011

Svar på spørsmål fra "Drøm fra Sagaland"

1 Komunikasjonssituasjonen er slik at forfatteren av teksten skriver med veldig mye ironi.
2 Budskapet i testen er vel at snikislamiseringen er litt overdrevet i samfunnet vårt.
3 Han argumenterer med at enn ikke alltid kan stole på statistikk og at det er veldig usansynlig at et folkeslag vil ta over Norge.
4 Strategien hans er veldig virkningsfull, serlig påstanden om at det kommer til å være flere islendinger i Norge enn nordmenn om 20 år fikk meg til å le.

mandag 26. september 2011

Sosiale medier

I den siste tiden har det kommet en del nye sosiale medier som facebook og twitter. Mediene har blitt meget populære den siste tiden. Og som tiden går blir de bare mer og mer brukt, og bare mer og mer avhengighetskapende, så er facebook bra for oss? Ja, trolig pga at det er så veldig nyttig i mange situasjoner, samtidig som man kan være sosial på nette. Det kan helt sikkert diskuters om man er sosial når man er på facebook, men i bunn og grunn så er de sosiale mediene nyttige hvis man bruker de rett. Personlig bruker jeg ikke å være så veldig mye på facebook, men det er ett veldig nyttig verktøy hvis jeg vil si noe til noen kjapt, og samtidig ha et kjapt svar. For facebook er rett og slett et veldig nyttig verktøy, selv om det sikkert er mange som bruker for lang tid på det, er det nyttig for de som bruker det rett.

mandag 12. september 2011

Reflekterende lesing

Etter og ha lest teksten på hurtiglesing.no så slo det meg hvor lite etterarbeid jeg gjør etter å ha lest feks en histore lekse, der det storet poenget med teksten er å huske den. Av og til får vi hjelp med at vi må gjøre oppgaver til teksten, og derfor må bla tilbake i boka hvis vi ikke husker hva man har lest. Men når vi ikke trenger det, så må jeg ærlig innrømme at jeg gjør svert lite for å huske teksten etterpå. Og hvis man har glemt hva man har lest om dagen etter er det vel ikke så mye vits i å gjøre lekser.

Som hurtiglesing.no foreslår bør man ofte tenke gjennom hva man har lest, og hva som er hensikten med selve teksten. Det er selfølgelig forskjeller. For jeg vil påstå at det ikke er like viktig å tenke over disse spørsmålene hvis man leser en roman for hyggens skyld, i forhold til at man leser skolebøker.

For det er mange gode forslag på hurtiglesing.no som kan virkelig få deg til å reflektere, og i mange sammenhenger (ikke minst i norsk) kan dette være veldig viktig.

søndag 28. august 2011

Det var en deilig deilig dag

Alt startet med at jeg våknet. "yes, det blir fint vær på turen" tenkte jeg. Og det skulle bare bli bedre.

En time senere møtte vi alle opp ved parkeringsplassen på lian med godt humør. Etter en liten stund startet vi. Det kunne virkelig ikke ha valgt en bedre dag å gå, solen skinte og tempraturen var perfekt. Underveis pratet vi om hvor vi hadde vært i ferien, og masse andre ting :). Da vi hadde kommet frem til grønnlia var det en velfortjent lunjpause vi fikk alle sammen, er det ikke slik at mat smaker best etter fysisk aktivitet? Iallefall føltes det slik.

Etter en stund så delte susanne oss i grupper å gidde oss en oppgave som var å lage ett dikt/rim/rapp som hadde to utvalgte ord. Først må jeg ærlig innrømme at jeg var litt skeptisk, men det gikk bra til slutt :)

Vi avsluttett dagen med å gå mot lian igjen. Der mestparten av tiden gikk til å snakke om det fine som vi hadde opplevd i sommer. Godt og tenke på når vi også snakket om hvor mye vi kommer til å måtte gjøre dette skoleåret.

Hva er det vi liker med samfunnet vårt?

Da jeg fikk denne oppgaven av vår norsklærer var det første jeg tenkte "dette blir lett". Norge er jo et veldig bra land å bo i, det blir jo også stadet kåret til det beste landet å bo i av FN. Så å finne noe vi liker med samfunnet vårt burde bli lett.

For det er masse jeg liker med samfunnet vårt, nevner i fleng idrettskulturen, kulturen sjenerelt og retten til å stemme. Slik kunne jeg vel fortsettet til det uendelige, men jeg spurte også mamma hva hun liker med samfunnet vårt.

Hun var veldig glad for at det var såpass stor likestilling slik at det ikke er noe mye verre å være kvinne i samfununnet vårt.Mens pappa var glad for at vi har en så god velferdsstad.

Dette med at Norge er en velferdsstad syntes jeg selv var et veldig godt poeng, for det er vel få i denne verden som er så heldige å ha en så god velferdsstad som det vi har i Norge.